Teamfoto C.H.R. van de Velde Hoveniersbedrijf
Werkzaam in Eindhoven, hoofdvestiging Eersel
Wat u moet weten over de verzorging van bomen Redactie, 9 april 2024
Snoeien van boom met tuingereedschap

Bomen zijn een van de centrale punten in de tuin. Ze bieden niet alleen groen, maar zorgen ook voor schaduw en hebben een grote betekenis voor dieren en insecten. Een essentieel onderdeel van het tuinonderhoud is het regelmatig snoeien van de bomen.

Snoeien is van groot belang om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden. Echter, het is een lastige klus die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Het vereist enige kennis van bomen en gereedschap om een boom echt goed te kunnen snoeien. In dit blogartikel wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om bomen regelmatig te snoeien en hoe u dit op de juiste manier kunt uitvoeren.

Het belang van boom snoeien

Een boom kan om verschillende redenen periodiek gesnoeid moeten worden. Bomen groeien en ontwikkelen zich voortdurend. Het kan gebeuren dat bomen een kant op groeien die u niet wilt of niet als mooi ervaart. Een boom snoeien om zijn vorm te behouden, is de initiële reden om te snoeien.

Een jaarlijkse snoeibeurt helpt voorkomen dat de boom in verkeerde richtingen groeit. Hierdoor blijft de groei van de boom onder controle en binnen de gewenste grenzen. Bomen snoeien kan ook soms nodig zijn vanwege mogelijke gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan.

Het kan voorkomen dat bomen op een gevaarlijke manier groeien, dan is het van belang om de boom terug te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die het zicht belemmeren of takken die voor problemen zorgen. Tot slot is er nog de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van uw boom.

Soms moet er gesnoeid worden om de boom gezond te houden. Het weghalen van zieke takken of grote delen van de boom kan nodig zijn tijdens het snoeien. Het kan voorkomen dat de gezondheid van de boom in gevaar is door de grootte ervan.

Snoeien op de juiste manier

Een teveel aan snoeien kan de groei van de boom beperken. Houdt u daarom aan het maximum van 20% van de blad dragende takken die u kunt verwijderen. Zorg ervoor dat u takken aan de basis afsnoeit om uitlopers te voorkomen. Wees voorzichtig dat u niet te dicht op de stam snoeit, aangezien dit het risico op ziekte van de boom verhoogt.

Bij takken van grote omvang worden deze in 2 fases verwijderd. Zaagt u eerst de tak op de gewenste locatie aan de onderkant in. Snijd daarna de tak van bovenaf door. Dit zal ervoor zorgen dat de tak niet onverwacht breekt of scheurt, waardoor het een veiligere methode is.

Het snoeien van hoofdtakken die naar binnen groeien mag niet worden vergeten. Snoei dood hout altijd weg. Vergeet niet om bij takken die tegen elkaar schuren altijd de zwakste tak weg te snoeien.

U kunt zich voorbereiden op het snoeien van de boom!

Met alle belangrijke regels in gedachten, kunt u nu starten met de voorbereiding. Het is handig om vooraf de juiste gereedschappen gereed te hebben voor het snoeien. Start met een goede snoeischaar, deze is handig voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

U kunt ervoor kiezen om daarnaast ook een telescopische snoeischaar aan te schaffen, deze komen bij hogere takken van pas. Voor het weghalen van dikkere takken zijn een takkenschaar of snoeizaag onmisbaar. Als u de juiste gereedschappen heeft aangeschaft, is het tijd om het noodzakelijke hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Het dragen van een ladder en volledig dekkende kleding is noodzakelijk bij het snoeien. Vergeet niet om ook beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Het is bijna tijd om te gaan snoeien. Voordat u begint, is het van belang om eerst een plan van aanpak te maken. Bepaal wat er met de boom moet gebeuren, wat de vorm moet zijn en of er risico takken aanwezig zijn die gesnoeid moeten worden.

Door van tevoren te bepalen wat en hoe je gaat snoeien zal het makkelijk en veilig verlopen. Let goed op dat alle zijden van de boom gesnoeid worden, aangezien snoeien nodig is voor een gezonde groei en het voorkomen van ongelijkmatige ontwikkeling. Nu is het geschikte moment om te beginnen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u de regels nauwkeurig opvolgt en veilig aan de slag gaat.

Het is verstandig om een vakman in te schakelen voor het snoeien van bomen

Het snoeien van bomen vergt precisie en toewijding, het is een serieuze klus. Als u de klus liever overlaat aan ervaren vakmensen, is dat ook een optie!Heeft u vragen of wenst u bijstand? Neem dan contact op met C.H.R. van de Velde Hoveniersbedrijf via 0162 231 408.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 0162 231 408

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over C.H.R. van de Velde Hoveniersbedrijf

Welkom bij Van de Velde Hoveniers!


Ons verhaal begint met Christian van de Velde, een ervaren hovenier die voorheen bij een groot hoveniersbedrijf werkte. In 2001 besloot hij zijn eigen weg te gaan omdat hij vond dat het anders en beter kon. Bij Van de Velde Hoveniers staat eerlijkheid en het nakomen van afspraken voorop, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.


Tuinontwerp vormt de kern van een prachtige tuin. Na een persoonlijk gesprek gaan wij aan de slag en kunnen wij voor u een 2D of 3D tekening maken. Zo krijgt u een duidelijk beeld van hoe uw toekomstige tuin eruit zal zien en kunnen we uw wensen op maat verwerken. Onze expertise gaat verder dan alleen beplanting, want bij het aanleggen van een tuin komt veel meer kijken. Ook onder de grond verrichten we het nodige werk, inclusief mini-grondverzet, om zo een stevige basis te creëren voor een gezonde tuin. Het goed onderhouden van een tuin is specialistisch werk waar we u graag bij helpen. Of het nu gaat om het snoeien van bomen met verschillende technieken zoals opsnoeien, uitdunnen en rondom snoeien, wij zorgen ervoor dat uw tuin in optimale conditie blijft.


Met meer dan 20 jaar ervaring in het ontwerpen en aanleggen van tuinen, staan wij klaar om u van dienst te zijn. Bij Van de Velde Hoveniers streven we ernaar om uw tuindromen werkelijkheid te maken. U kunt altijd op ons rekenen voor een tuin waar u van blijft genieten.


Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek wat Van de Velde Hoveniers voor u kan betekenen!


Reviews van C.H.R. van de Velde Hoveniersbedrijf

Door D
Op 19 november 2022
10

Tuin: Boomstronk verwijderen; 7 bomen

Door A
Op 27 oktober 2022
10

Heel blij met het resultaat! Klus was zo geklaard en hebben alles super netjes achtergelaten.

Door I.A
Op 19 oktober 2022
10
Review heeft geen inhoud
Door V.V.D.V
Op 2 maart 2021
10
Review heeft geen inhoud
Door P
Op 26 juni 2019
10

Zeer fijn en kundig. We genieten nog steeds van onze tuin... Zelfs nadat er wat tegels scheef zijn komen te liggen zijn ze nog terug gekomen om dit op te lossen.

Door S.L
Op 17 maart 2017
10

Wij zijn erg tevreden over Van de Velde Hoveniers. Ze hebben ons goed geadviseerd, een mooi ontwerp gemaakt en er in een paar dagen tijd onze tuin aangelegd. Zo was onze tuin aangelegd voordat we verhuisde naar ons nieuwbouw huis. Perfect.