Teamfoto C.H.R. van de Velde Hoveniersbedrijf
Werkzaam in Eindhoven, hoofdvestiging Eersel
Stappen om uw tuin klimaatbestendig te maken Redactie, 19 mei 2024
Regen met een tak

Uw tuin ligt in de natuur en wordt direct beïnvloed door veranderingen in het klimaat. Met de groeiende extremen, zoals langdurige hittegolven, stortbuien en droogteperiodes, is het belangrijker dan ooit om uw groene oase te beschermen tegen deze wisselvallige omstandigheden van Moeder Natuur. Gelukkig zijn er diverse maatregelen die u kunt treffen om uw tuin voor te bereiden op deze uitdagingen en hem robuuster te maken.

Hoe u uw tuin kunt wapenen tegen de effecten van schommelende omstandigheden

Het overvloedig gebruik van water in uw tuin is niet meer duurzaam, vanwege de toenemende druk op watervoorraden en de frequente extreme weersomstandigheden. Gelukkig biedt de moderne technologie ons geavanceerde systemen die ons helpen om efficiënter met water om te gaan. Een van de doeltreffendste methoden om waterverlies te minimaliseren, is het gebruik van geavanceerde irrigatiesystemen, zoals druppelirrigatie en sproeiers met timers.

Deze systemen zorgen ervoor dat water rechtstreeks naar de wortelzones van planten wordt gebracht, waardoor verdamping en verspilling door overmatig sproeien worden verminderd. Een fundamentele maatregel voor waterbesparing is het installeren van regentonnen. Dankzij deze makkelijke, maar krachtige instrumenten kunt u regenwater opvangen en het gebruiken voor het besproeien van uw planten.

Door het opvangen en hergebruiken van regenwater, vermindert u uw afhankelijkheid van kostbaar leidingwater. Een positief effect hiervan is het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Het selecteren van doorlatende oppervlakken voor uw tuin is ook aan te raden.

Door materialen zoals grindpaden en poreuze bestrating te gebruiken, kunnen we de waterafvoer verbeteren en overstromingen voorkomen. Permeabele oppervlakken zorgen ervoor dat het regenwater infiltreert in de bodem in plaats van naar riolen afgevoerd te worden. Door de plantenwortels kan het water opgenomen worden of teruggevoerd worden naar het grondwater.

Schaduw en beschutting plannen in uw tuin voor een gezonde groei

Ontspan op de beschutte plekken in de tuin tijdens zonnige dagen. Desondanks spelen ze een belangrijke rol bij het handhaven van de vochtbalans en het beschermen tegen de schadelijke effecten van te veel zonlicht. Een doordachte aanpak is het tactisch inplanten van bomen en struiken in uw tuin om natuurlijke schaduw te creëren en tegelijkertijd bescherming te bieden aan planten die gevoelig zijn voor direct zonlicht.

Bomen zijn bijzonder effectief als schaduwverschaffers met hun uitgebreide kruin en grote bladeren, die een verkoelingseffect hebben op hun omgeving. Naast bomen kunnen struiken ook ingezet worden als schaduwproviders en bescherming bieden tegen direct zonlicht. Kies voor volle, bladrijke struiken die een compact bladerdak vormen en zorg ervoor dat ze op strategische locaties worden geplant.

Een groene aanpak voor uw tuinonderhoud

Kies voor duurzaamheid door te opteren voor biologische middelen in plaats van chemische pesticiden en meststoffen. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kunnen nuttige insecten en andere dieren in de tuin in gevaar komen, en wordt ook de kwaliteit van de bodem aangetast. Als u natuurlijke meststoffen en biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt, draagt u bij aan het behoud van het broze evenwicht van het ecosysteem in de tuin.

Hierdoor wordt de blootstelling aan schadelijke chemicaliën voor zowel mens als dier verminderd. De aanwezigheid van verschillende plantensoorten kan een aantrekkelijke omgeving scheppen voor bestuivende insecten zoals bijen, vlinders en zweefvliegen. Deze kriebelige wezens spelen een vitale rol bij het bestuiven van planten en dragen bij aan het voortbestaan en de vruchtbaarheid van de tuin.

Ook bestaat de optie om specifieke habitats te creëren die afgestemd zijn op de behoeften van vogels, bijen en andere dieren. De aanwezigheid van vogelhuisjes, bijenhotels en natuurlijke schuilplaatsen zoals dichte struiken en stapelmuurtjes geven dieren in uw tuin bescherming en nestgelegenheid. Dit resulteert in het ontstaan van een levendige en evenwichtige gemeenschap van flora en fauna in uw tuin.

Zou u een vakkundige tuinarchitect willen consulteren?

Bent u op zoek naar experts die u kunnen helpen uw tuin voor te bereiden op klimaatverandering?C.H.R. van de Velde Hoveniersbedrijf helpt u graag verder!Neem gerust contact op met ons voor vragen via 0162 231 408.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 0162 231 408

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over C.H.R. van de Velde Hoveniersbedrijf

Welkom bij Van de Velde Hoveniers!


Ons verhaal begint met Christian van de Velde, een ervaren hovenier die voorheen bij een groot hoveniersbedrijf werkte. In 2001 besloot hij zijn eigen weg te gaan omdat hij vond dat het anders en beter kon. Bij Van de Velde Hoveniers staat eerlijkheid en het nakomen van afspraken voorop, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.


Tuinontwerp vormt de kern van een prachtige tuin. Na een persoonlijk gesprek gaan wij aan de slag en kunnen wij voor u een 2D of 3D tekening maken. Zo krijgt u een duidelijk beeld van hoe uw toekomstige tuin eruit zal zien en kunnen we uw wensen op maat verwerken. Onze expertise gaat verder dan alleen beplanting, want bij het aanleggen van een tuin komt veel meer kijken. Ook onder de grond verrichten we het nodige werk, inclusief mini-grondverzet, om zo een stevige basis te creëren voor een gezonde tuin. Het goed onderhouden van een tuin is specialistisch werk waar we u graag bij helpen. Of het nu gaat om het snoeien van bomen met verschillende technieken zoals opsnoeien, uitdunnen en rondom snoeien, wij zorgen ervoor dat uw tuin in optimale conditie blijft.


Met meer dan 20 jaar ervaring in het ontwerpen en aanleggen van tuinen, staan wij klaar om u van dienst te zijn. Bij Van de Velde Hoveniers streven we ernaar om uw tuindromen werkelijkheid te maken. U kunt altijd op ons rekenen voor een tuin waar u van blijft genieten.


Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek wat Van de Velde Hoveniers voor u kan betekenen!


Reviews van C.H.R. van de Velde Hoveniersbedrijf

Door D
Op 19 november 2022
10

Tuin: Boomstronk verwijderen; 7 bomen

Door A
Op 27 oktober 2022
10

Heel blij met het resultaat! Klus was zo geklaard en hebben alles super netjes achtergelaten.

Door I.A
Op 19 oktober 2022
10
Review heeft geen inhoud
Door V.V.D.V
Op 2 maart 2021
10
Review heeft geen inhoud
Door P
Op 26 juni 2019
10

Zeer fijn en kundig. We genieten nog steeds van onze tuin... Zelfs nadat er wat tegels scheef zijn komen te liggen zijn ze nog terug gekomen om dit op te lossen.

Door S.L
Op 17 maart 2017
10

Wij zijn erg tevreden over Van de Velde Hoveniers. Ze hebben ons goed geadviseerd, een mooi ontwerp gemaakt en er in een paar dagen tijd onze tuin aangelegd. Zo was onze tuin aangelegd voordat we verhuisde naar ons nieuwbouw huis. Perfect.